Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Bedrijfsculturen kunnen onderneming saboteren

  • Gerrit

    Bedrijfsculturen hebben soms een verlammende werking op het effectief functioneren van een organisatie. ‘Zo gaat het nu eenmaal hier’, is een veelgehoorde dooddoener waar nieuwkomers binnen organisaties mee geconfronteerd kunnen worden. Dergelijke bedrijfsfilosofiëen zijn niet gecodificeerd en bestaan uit een informele set richtlijnen die gewenst gedrag voorschrijven. Het is aan de nieuweling om zich door een proces van trial en error deze gedragscodes eigen te maken. Een dergelijke attitude heeft een verlammende werking op innovatie, de beleidsvorming en de

    strategie: de filosofie ‘maakt’ de mensen. Succesvolle ondernemingen baseren hun beleid echter op het gebruik van rationele feiten. Deze zogenaamde ‘fact founded approach’ is een machtig managementinstrument dat leidt tot betere besluiten, grotere flexibiliteit en hogere morele standaarden. Het is dus belangrijk een ondernemingsfilosofie te ontwikkelen in plaats van deze ‘te laten gebeuren’.

    Bron : McKinsey Quarterly, zaterdag 1 maart 2003, nr. 2, p. 1, 5 p.

  • Ad de Beer

    Typisch McKinsey die zich nog steeds baseert op oude management theoriën. Inmiddels is de wereld veranderd en is bovenstaand citaat dus onzin.

    Puur rationele besluitvorming is uit den boze en werkt verlammend. Alinea 1 gaat niet echt over bedrijfscultuur, slechts een zeer klein onderdeel daar van.

    De deskundigheid van Mc Kinsey is dus weer duidelijk, geen wonder dat ze momenteel hun adviseurs gratis aanbieden bij gebrek aan werk.

    Ad de Beer